Kynuté
Mazanec
Do 100 ml vlažného mléka dáme 30 g droždí, lžičku cukru, lžíci polohr. mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít.
500 g polohr. mouky smícháme s 120 g cukru krupice, vanilkovým cukrem, přidáme kvásek, 120 g rozpuštěného másla, 150 ml mléka, sůl a 3 žloutky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto dáme do mísy vysypané moukou a necháme přikryté utěrkou na teplém místě asi hodinu kynout. Z těsta uděláme 2 bochánky a dáme na pečící papír. Necháme 20 min. kynout. Potřeme žloutkem rozšlehaným s lžící mléka a posypeme mandlemi. Na povrchu mazanců nastřihneme nůžkami tvar křížku, dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme dozlatova.
Pokud by povrch moc hnědl, tak přikryjeme alobalem.
Vánočka
Připravíme si kvásek: v misce rozmícháme 30 g droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přisypeme lžíci hl. mouky, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka, zakryjeme utěrkou (já používám jen papírovou utěrku) a necháme při pokojové teplotě 10 min. vzejít.
Do velké mísy prosijeme 500 g hladké mouky, přidáme 80g cukru krupice, 1 vanilk. cukr, špetku soli a lžičku strouhané citronové kůry. Přilijeme zpěněný kvásek, zbytek mléka (cca 100 ml) rozšlehaný se 2 žloutky a 120 g rozpuštěného másla. Zpracujeme těsto do hladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkoua dáme na teplé místo kynout. Po 2 hodinách těsto krátce znovu prohněteme a vpracujeme mandle a rozinky. Rozdělíme na 8 částí. Z každé vyválíme dlouhý váleček. Nejdřív upleteme cop ze 4 válečků, dáme na plech s pečícím papírem, uprostřed rukou mírně podélně promáčkneme a celý potřeme rozšlehaným bílkem. Totéž zopakujeme s dalšími 3 válečky. posledná váleček překrojíme, rozválíme a spleteme. Položíme nahoru, konce zahneme pod vánočku. Celé potřeme bílkem a necháme ještě 2 hodiny kynout. Vánočku zpevníme špejlemi a dáme do trouby vyhřáté na 190 st. Po 5 min. snížíme teplotu na 150st. a pečeme 40 min.
Pokud by těsto bylo drolivé nebo moc mazlavé tak přidáme buď mléko nebo mouku. Před pečením je dobré vánočku pokrýt alobalem, ketrý zhruba po 1/2 pečení sundáme. Ale velice opatrně, vánočku nevytahovat z trouby ani se jí nedotýkat!!!! Jen stáhnout a rychle zavřít. Při pletení prameny moc neutahujeme, budou při kynutí potřebovat místo.