Litý moučník
Rafaelo
2 vejce rozšleháme s 1 hrnkem cukru krupice, přidáme 2 rnky polohr. mouky, 1 prdopeč., 1 hrnek vlažného mléka, 1/2 hrnku oleje - vše zamícháme. Dáme na vymazaný plech, posypeme 1 hrnkem kokosu + vanilk. cukr. Pečeme na 180 st. cca 10-12 min. Ihned po vytažení z trouby polijeme 250 ml smetany ke šlehání.
Pomerančová buchta
4 žloutky ušleháme s 70 g cukru krupice a 2 lžičkami pomerančové kůry (strouhané). Vmícháme 80g dětské krupice a šťávu ze 3 pomerančů a dáme na 10 min. stranou. Pak přidáme 100 g hl. mouky. Nakonec sníh ze 4 bílků a špetku soli. Nalijeme do vymazané a vysypané formy (průměr cca 26 cm) a pečeme na 190 st. cca 20-25 min. Mezitím svaříme šťávu ze 3 pomerančů a 70 g cukru krupice na hustý sirup. Piškot hned po upečení polijeme sirupem.
Pomerančový chlebíček
Ušleháme 140 g měkkého másla, 200 g polohr. mouky, 3 lžičky prdopeč., 200 g cukru krupice, 3 velká vejce, 6 lžic mléka a kůru z 1 pomeranče. Dáme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a pečeme na 170 st. cca 40-50 minut až je povrch zlatohnědý. Mezitím si připravíme sirup (viz. Pomerančová buchta). Hotový chlebíček polijeme sirupem a po zchladnutí můžeme polít ještě čokoládou.
Citronová babeta
25 dkg Polohruhé mouky ... 25 dkg Cukr moučka ... 1 Dcl Vody ... 1 Dcl Oleje ... 4 Vajíčka ... 1 prášek do pečiva ... 1 Vanilkový cukr ... štáva z 1 citrónu a kůra (může být i ze dvou)
Ušleháme žloutky s cukrem přidáme mouku s prášek do pečiva, vodu, olej, vanilkový cukr, citrónovou štávu a kůru. Vyšleháme sníh z bílků a pomalu vmícháme do těsta. Pečeme cca 45minut.
Jemný citronový piškot
2 citrony,3 vejce,250g mouč. cukru,70g pol. mouky ,30 g změklého másla,2,5 dcl mléka
Z citronů ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru. Přidáme mouku, máslo, citron. kůru a šťávu, nakonec mléko. Zpracováváme ještě 2 minuty, aby vznikla kompaktní směs. Bílky se zbytkem cukru vyšleháme na sníh a opatrně vmícháme do směsi. Trobu zahřejeme na 200°C. Směs vložíme do velké, nepříliš vysoké oválné formy a pečeme v troubě 25-30 minut. Podáváme zchladlý, posypaný mouč. cukrem.
Tvarohové řezy
TMAVÁ ČÁST: 2 vejce, 200 g cukru krupice, 150 ml oleje, 250 ml mléka, 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 polévkové lžíce kakaa, citronová kůra;
SVĚTLÁ ČÁST: 2 vejce, 150 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 tvarohy, 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink
Hlubší plech si vyložíme pečicím papírem nebo ho můžeme vymazat a vysypat polohrubou moukou.
První si připravíme tmavou část: vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej, mléko, citronovou kůru a nakonec mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Při přípravě světlé části vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem opět do pěny. Pak přidáme tvarohy, mléko a nakonec pudinkový prášek. Světlá hmota je hodně řídká.
Zhruba polovinu tmavé hmoty nalejeme na plech tak, aby byl rovnoměrně po celé ploše. Na ní rovnoměrně rozlejeme světlou hmotu. A jako poslední navrch nalijeme zbytek tmavé hmoty.
Vezmeme špejli a cik-cak celý plech projedeme, aby se ta tmavá část přes tu tvarohovou ještě trochu roztáhla.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě (cca na 180°C) zhruba 30 až 45 minut.