Sladká jídla
Kynuté knedlíky
1/2 kg hl. mouky, 2 vejce, 1/4 l mléka, špetka soli, kvasnice, cukr krupice
Část vlažného mléka, cukr a kvasnice necháme na teplém místě vzejít. Pak zamícháme zbytek ingrediencí, smícháme s kváskem a necháme vykynout. Tvoříme knedlíky, do každého zabalíme kousek ovoce. Vaříme v páře cca 10 min.
Mléčná rýže s ovocem
Rýži si uvaříme do měkka v mléku. V misce smícháme 100 g másla s 1 vajíčkem, trochou mléka a vanilk. cukrem a do této směsi vmícháme měkkou rýži. Vymažem pekáček máslem, dáme 1/2 mléčné rýže, na to ovoce (meruňky, švestky, jablka.. apod.), druhou 1/2 rýže. Nahoru máslo a zapečeme na 200 st.
Do vaječné směsi můžeme místo mléka dát ovocnou šťávu. Např. když používáme kompotované ovoce.
Tvarohové knedlíky
Do mísy dáme kostku tvarohu, špetku soli a vejce - stěrkou důkladně utřeme. Přisypeme 250 g hrubé mouky, prdopeč. a cca 120 ml mléka. Vše promícháme. Vytvarujeme knedlíky a naplníme ovocem. Pokud plníme zmraženým ovocem, tak předem nerozmrazujeme. Vaříme ve vroucí vodě.