Mleté maso
Zapečené těstoviny
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
těstoviny(jakékoliv), 1/2 kg mletého masa(1/2hovězího , 1/2vepřového) , 1čertovská omáčka,1cikánská omáčka,šlehačka,pepř,sůl,bazalka,česnek,cibule,sýr na strouhání.
POSTUP PŘÍPRAVY
Dáme vařit těstoviny do vroucí osolené vody s kapkou oleje.Mezitím si připravíme omáčku.
Nakrájíme si cibulku na jemno a pomalu ji osmahneme,nesmí nám shnědnout. Po té přidáme mleté maso-osmahneme.Přidáme veškeré koření,občas promícháme,aby se nám maso nepřipálilo.Po té vylijeme opatrně zbytek oleje,zalejeme čertovskou a cikánskou omáčkou(můžeme nahradit i loupanými rajčatami,pokud chystáte pro ty nejmenší) a nakonec přilejeme šlehačku.
Mezitím hotové těstoviny scedíme a dáme do varné misky nebo pekáče a promícháme s nadrobno nakrájenými rajřčaty a mozzarelou. Zalijeme hotovou masovou omáčkou a dáme na 220 stupňů zapéct asi na 20 minut zprudka do předem dobře vyhřáté trouby.
Původní recept není můj, já si ho ale malinko upravila. U nás patří tenhle recept k nejoblíbenějším.
Boloňská omáčka
(na špagety, lasagne apod.)
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou jednu velkou mrkev a zarestujeme, pak přidáme 300 g mletého masa a chvilku opečeme. Nasypeme bazalku a oregano. Zalijeme 150 ml červeného vína a necháme vařit do odpaření tekutiny. Pak přidáme 150ml mléka a opět necháme tekutinu vyvařit. Přidáme trochu vody. Dáme rajčata - buď čerstvá, na drobno nakrájená, nebo můžou být v plechovce. Nakonec prolisujeme 3-4 stroužky česneku a zahustíme.
Chilli Con Carne
Na pánvi orestujeme cibuli, přidáme 1/2 kg ml. masa (nejlépe mix hovězí a vepř.). Osolíme, opepříme. Zarestujeme lžíci kečupu. Podlijeme vodou. Když je maso skoro měkké, přidáme červené faozole v plechovce i s nálevem a ještě chvíli podusíme do měkka. Nakonec přidáme ještě kečup, koření Chilli Con Carne a zahustíme. Podáváme nejlépe s chlebem.